top of page

Går du i tankar om att bygga något projekt till sommaren?

Har det blivit dags för dig att ansöka om bygglov för att börja bygga ett projekt som står klart under sommaren. Inför sommaren så är det många som bygger ut huset med ett uterum med stora skjutpartier så att man kan öppna upp och njuta av vädret. Det är även många som bygger Attefallshus, altaner, och balkonger inför sommaren. Tänk vad skönt att bara sitta och njuta av solen på balkongen eller på en altan.'Ansöka om bygglov i god tid

Det kan vara bra att ansöka om bygglov i god tid, eftersom att det kan ta upp till 20 veckor innan man får ett godkänt bygglov. Du bör ansöka om bygglov minst 1 år innan du vill att ditt projekt ska vara färdigbyggd.

Om du ansöker om bygglov under Januari och förväntar dig att bygget ska vara klart innan sommaren börjar, så kan vi berätta att det inte är vanligt att det går så snabbt.

Om du har bråttom och vill att processen ska gå fortare så är det viktigt att du lämnar in kompletta handlingar som är gjorda av en seriös fackman. Bygglovshandlingarna som du lämnar in behöver vara tydliga och följa kraven som finns beskrivet i plan-och bygglagen.

Om du planerar att bygga ett helt nytt hus så tar det vanligtvis längre tid innan man får ett startbesked och får börja bygga. Ibland kan man behöva göra en geoteknisk markundersökning på tomten för att kontrollera hur marken ser ut under ytan. Det kan vara mycket berg som behöver sprängas bort och då kommer det att ta längre tid att färdigställa byggnaden om man inte undersökte om hur marken såg ut under ytan, innan man började bygga.

Om du planerar att bygga något litet som en friggebod, farstu, altan eller inglasning av befintliga altan med tak, så kan du färdigställa på relativt kort tid. Även montering av solceller kan gå rätt så fort att ansöka om bygglov och färdigställa.

Om du vill bygga ett nyckelfärdigt hus, så går bygglovsprocessen betydligt snabbare än om du ska bygga ett hus med egen design. Ett nyckelfärdigt hus har oftast alla handlingar färdigställda och då tar det inte lika långt tid att projektera nya handlingar.

Oavsett vad du ska bygga, så är det viktigt att du tar hjälp av personer som har erfarenhet och är duktiga inom sitt område. Det kan bli en dyr läxa att endast titta på vem som har billigast pris. Om du har en byggare som inte bygger rätt så kan det leda till att du får betala extra kostnader för att åtgärda felen i efterhand. Om du anlitar en Arkitekt för att hjälpa dig med bygglovsritningar, så är det viktigt att dem är fackmannamässigt utförda.

Kontakta oss idag, så skapar vi framtidens bostäder tillsammans!Comments


bottom of page