top of page

Får jag renovera min hyresrätt?

I din hyresrätt har du rätt att göra några ändringar så länge en sakkunnig utför arbetet. Det är alltid viktigt att du börjar med att fråga din hyresvärd om vad som är tillåtet att och vad som inte är tillåtet att göra. Det kan också vara bra om du har det skriftligt på ett mejl, så att hyresvärden inte glömmer bort att han godkänt ändringen som ni tänkt att genomföra. Skulle du ändra något som inte är tillåtet, så kan du bli anmäld och tvungen att återställa det som du har ändrat på. Det kan bli dyrt, därför är det väldigt viktigt att du frågar hyresvärden innan du börjar renovera något.


Dessa ändringar får du vanligtvis göra utan att fråga hyresvärden om lov:


· Måla och tapetsera väggarna, tänk på att färgen måste vara likadan som befintlig färg.

· Sätta upp hyllor

· Byta skåpsluckor

· Sätta in eller byta ut vitvaror

· Lägga löst golv som trätrall på balkongen

· Lägga in heltäckningsmatta

· Ta bort innerdörrar eller skåp, men du måste förvara dem och montera tillbaka dem innan du flyttar ut.


Bor du i en hyresrätt så får du inte borra eller spika i badrummets väggar tak eller golv utan att fråga din hyresvärd. Om du ska renovera ditt badrum och byta kakel så måste du fråga din hyresvärd om lov.BYGGLOV
Tänk på att det som du väljer att förändra måste passa in med det som redans finns där. Vill du göra lite större ändringar som dessa exempel nämna nedan:

· Installera diskmaskin eller tvättmaskin

· Byta ut handfatet

· Installera dusch

Då behöver du fråga din hyresvärd om lov innan du kan börja med att renovera. Om du har en gammal lägenhet som är väldigt sliten, så ska du anmäla det till hyresvärden. Hyresvärden är skyldig att underhålla fastigheten och reparera det som är slitet eller trasigt. Din hyresvärd har rätt att höja hyran, eftersom att lägenheten får en högre standard än tidigare. Om du själv ska renovera så måste du sköta arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Om du skulle vara slarvig och något går sönder eller blir fel, så kan du få betala för att hyresvärden måste reparera det. Var därför noggrann och fråga alltid hyresvärden innan du börjar renovera.

Om du planerar att riva en vägg, så måste du fråga din hyresvärd. Det krävs vanligtvis bygglov om du ska riva en vägg och då behöver du eller hyresvärden ansöka om bygglov och lämna in bygglovsritningar till kommunen, så att de kan bedöma och bevilja er ansökan.


Om det finns några problem i rören och ni vill byta ut rören så behöver ni kontakta hyresvärden som får undersöka felet. Om ni exempelvis bor i Stockholm och det inträffar en skada i rören, så kan ni direkt kontakta Rörjour Stockholm


Comments


bottom of page